Leven

Leven

Leven met Coeliakie en zonder gluten vraagt bewust zijn en aandacht. Wat zijn de mogelijkheden, waar zitten de risico’s, dat zijn regelmatig terugkerende kwesties. Ik heb al gemerkt dat deze vragen al naar gelang de leeftijd van mijn dochter en de omstandigheden steeds andere antwoorden opleveren. Hieronder vind je algemene tips voor direct na de diagnose.

Direct na de diagnose Coeliakie

Je kind heeft Coeliakie. Er is een diagnose. Misschien ben je, net als ik, blij dat de klachten van je kind eindelijk verklaard worden. Maar misschien ben je ook verdrietig omdat je kind een levenslange auto-immuunziekte heeft. Uit ervaring kan ik zeggen: dit went. Eerst is het gigantisch veel wat op je afkomt. Maar stap voor stap wordt dit deel van je leven. En wanneer je kind weer langzamerhand steeds fitter wordt, weet je het zeker: dit is goed zo. Maar waar te beginnen? Hier een stappenplan met adviezen voor beginners.

Stap 1: maak een afspraak met een deskundige diëtist. Deze kan je helpen met lijstjes van wat wel en niet mag, recepten en andere tips. En lees je in over de ziekte, weet wat je kind heeft.

Stap 2: word lid van de patiëntenvereniging Nederlandse Coeliakie Vereniging. Hier kan je veel informatie vinden over Coeliakie, evenals tips en activiteiten in de regio. Zo organiseert de vereniging bakworkshops en voorlichtingsochtenden en -avonden.

Stap 3: zorg voor een basis aan glutenvrije producten: brood, pasta, koekjes, broodbeleg (allemaal schone nieuwe verpakkingen), vleeswaren. Kijk maar eens bij het glutenvrije schap in de supermarkt. Albert Heijn werkt met glutenvrije logo’s, vooral handig met broodbeleg en vleesproducten. Er zijn ook veel webshops waar je goed terecht kan. Bijvoorbeeld De Glutenvrije Webshop.

Stap 4: schoonmaaktijd! Creëer glutenvrije plekken in je huis: een plankje in de kast, koelkast, vriezer en bijvoorbeeld een schone placemat om van te eten. Ik heb zelf mijn besteklades uitgesopt en houten pollepels en snijplanken vervangen door kunststof die in de afwasmachine kunnen. De oven en magnetron hebben wij ook flink geboend en die houden wij nu glutenvrij.

Stap 5: informeer de omgeving. Opa’s, oma’s, ooms, tantes, school, peuterspeelzaal, de buren, de gymnastiekvereniging, enzovoorts. Iedereen die af en toe zorg draagt voor je kind moet weten wat wel en niet kan. Hierover volgen later nog meer tips.

Stap 6: alles voor elkaar? Relax. Je kind gaat nu, met vallen en opstaan, gezond groot groeien. Zoals dat hoort. Je kan van start met het dieet. Het zal vast eens een keer misgaan. Een foutje van jou, of van iemand uit je omgeving. Hier zal je van balen. Maar je zal er ook van leren. En zo zal het blijven gaan. Met kleine stapjes, en vallen en opstaan. Maar als je het eenmaal in de vingers hebt, zal je zien dat er nog superveel mogelijk is. En dat je nog lekker met die kleine kan genieten, eten, spelen en koken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s