Leven·Spelen

Tip voor glutenvrije peuters: button

Onze dochter was net 2 toen zij de diagnose Coeliakie kreeg. Precies de leeftijd dat ze overal een plakje worst of een snoepje aangeboden krijgt en liefhebbende familieleden even een hapje toestoppen tijdens een feestje. En dat ze de wereld graag verkent, steeds iets verder bij mama vandaan. Hoe houd je een kind dan nog glutenvrij?

Al snel na de diagnose hebben wij een button aangeschaft via de Stichting Voedselallergie (http://www.voedselallergie.nl/winkelen.html). Wij kozen de button: Ik heb voedselallergie. Geef mij niets! Eigenlijk klopt het natuurlijk niet, dochter heeft geen allergie voor gluten. Maar de boodschap is wel direct duidelijk, en dat vonden wij het belangrijkste: geef dit kind niets (ongevraagd)!

De button zat in de peuter en vroege kleutertijd standaard op de jas van dochterlief. Daarnaast had ik altijd nog een extra bij mij, voor op de trui of t-shirt. Ook kochten wij er een in het Engels en in het Duits, voor op vakantie.

Button

De duidelijke boodschap zorgde ervoor dat wij in een Ballorig onze dochter vrij konden laten spelen en geen commentaar kregen op het – in overleg met de locatie – meegebrachte eten en drinken. Het zorgde ervoor dat zij in een kledingwinkel een keer een ballon kreeg in plaats van een lollie. En het zorgde vooral voor het voorkomen van de situatie waarin je tegen je peuter weer Nee moet zeggen, wanneer er iets lekkers wordt aangeboden. Ook de peuterspeelzaal en het kinderdagverblijf waren blij met de button. Het herinnerde de juffen er aan extra op te letten met onze dochter. En voor een invalkracht was het zo ook meteen duidelijk.

Ook bij uitstapjes kwam de button altijd weer goed van pas. Nu mijn dochter een kleuter is en zelf aangeeft dat zij alleen haar eigen eten eet, gebruiken wij de button steeds minder. Maar op grote feesten en schoolreisje draagt ze de button nog altijd. En het mooie is: zij voelt zichzelf daar ook heel veilig bij: “Want zo weet iedereen dat ik geen gluten mag, toch mam?”. En dat is heel fijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s