Leven

Start schooljaar

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. Altijd weer spannend, zeker voor (ouders van) jonge kinderen met Coeliakie. Weet de leerkracht voldoende om een glutenfout te kunnen voorkomen? Zijn alle benodigde spullen aanwezig? Hieronder kan je lezen hoe wij het nieuwe schooljaar starten om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen.

PhotoGrid_1472810083794

De voorbereidingen op het nieuwe schooljaar start bij mij al aan het eind van het oude schooljaar. Zodra de nieuwe leerkracht en leslokaal bekend zijn, loop ik even bij de leerkracht langs voor een kennismakingsgesprekje. Mijn voelhorens steek ik hierbij uit: wat weet de leerkracht al en hoe serieus pakt deze het op? En voor de wendag check ik even de overdracht van de belangrijkste zaken bij de ‘oude’ leerkracht.

Een aantal zaken gaat mee met mijn dochter naar de nieuwe klas. Ik check bij de start van het schooljaar of deze zaken er ook daadwerkelijk weer zijn. Het traktatiepotje neem ik in de vakantie mee om opnieuw te vullen met lang houdbare lekkernijen. Dit vers gevulde potje gaat dus mee op de eerste dag. Verder moeten in het lokaal staan: eigen knutselkrat met spullen, eigen dienblad om het eten op te  zetten, eigen tafel, eigen zeep + handdoekjes, instructieformulier met foto op de groepsmap en geplastificeerd in de klas. Verder geven wij mee: uitdeelinformatie voor andere ouders en een folder over Coeliakie voor wie meer wilt weten.

Voorheen gaven wij een uitgebreide brief mee over de do’s en don’t’s bij Coeliakie voor ouders. Wij hebben echter gemerkt dat dit voor sommige ouders een beetje afschrikwekkend was. Omdat wij graag zien dat onze dochter vrij uit kan spelen met haar klasgenootjes, hebben wij er nu voor gekozen te volstaan met een leuke kleurplaat. En meer informatie te geven wanneer er om gevraagd wordt, of wanneer het relevant is, zoals bij een speelafspraakje.

Verder plannen wij aan het eind van het oude of begin van het nieuwe schooljaar nog een gesprek met de leerkracht om deze nadere informatie te geven over Coeliakie. Ook maken wij dan afspraken over hoe om te gaan met bijzondere activiteiten, informatiestromen, voorlichting tijdens ouderavond en het inplannen van een spreekbeurt voor de klas over Coeliakie.

Nuttige links voor de start van school:

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s