#wijbloggenglutenvrij·Recepten

#wijbloggenglutenvrij: Glutenvrij Sinterklaas – recept gevulde speculaas

Sinterklaas is weer in het land! Onze vriezer ligt weer vol met lekkers ter voorbereiding op dit feest. Op de BSO en op school liggen alweer zakjes pepernoten klaar, voor het geval dat. Vorig blog kreeg je al het recept van onze pepernoten. Nu een recept met datzelfde deeg voor: glutenvrije, vegan gevulde speculaas!

gevulde-speculaas

Dit heb je nodig voor het deeg:

  • 150 gram boekweitmeel
  • 150 gram Doves Farm
  • 150 gram margarine (bijvoorbeeld Wajang)
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 tl fiberhusk
  • 15 gram speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 1,5 zakje vanillesuiker

Voor de amandelspijs:

  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram amandelen
  • eventueel wat citroenrasp of citroensap

Ter garnering: amandelen en beetje (amandel)melk

Verwarm de oven voor op 175 graden C. Doe de ingrediënten voor het deeg bij elkaar in een kom. Kneed tot een deegbal. Even koel wegzetten, terwijl je de spijs maakt.

Maal in een keukenmachine de amandelen met  de suiker fijn. Laat niet te lang draaien, dan wordt het te vettig. Eventueel citroen toevoegen. Als het goed gemengd is, vorm je er een bal van. In huishoudfolie wikkelen. In de koelkast of vriezer kan je de spijs lang bewaren. Hoe langer je het laat liggen, hoe beter de smaken in elkaar trekken.

Bekleed een ovenschaal met bakpapier. Verdeel het deeg in twee bollen. De ene bol wordt de bodem van de speculaas, spreid deze uit in een lange lap in de ovenschaal. Daarover smeer je de amandelspijs. Laat de rand van ongeveer 1 cm vrij van spijs. Als de spijs wat hard is, kan de deze zachter maken door er wat banaan door heen te prakken. Als de bodem met een dikke laag amandelspijs bedekt is, dek je de spijs af met de tweede laag deeg. Duw zo veel mogelijk lucht er uit, anders gaat het vervormen. Zorg dat de deegranden dicht zijn. Duw ter garnering nog wat amandelen in het deeg. Bestrijk de rest met een beetje (amandel)melk.

Bak de gevulde speculaas in ongeveer 20 minuten af in het midden van de oven. Even laten afkoelen. Daarna de randen wegsnijden (en opsnoepen).

Dit recept komt van een NCV bakworkshop.

Meer lezen over glutenvrij Sinterklaas vieren kan je bij onderstaande bloggers van #wijbloggenglutenvrij.

 

 

5 gedachten over “#wijbloggenglutenvrij: Glutenvrij Sinterklaas – recept gevulde speculaas

Plaats een reactie