Koken·Recepten

Recept Glutenvrije banketstaaf

Met amandelspijs maak je een mini banketstaaf in een handomdraai. En oh, wat is dat lekker. Dat mag dus niet ontbreken op het heerlijk avondje straks! Hier vind je alvast een recept. Je kan het gemakkelijk invriezen. Op 5 december haal je het er uit en verwarm je het nog even in de oven. Yummie!

PhotoGrid_1479832067188.png

Dit heb je nodig:

  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 125 gram blanke amandelen
  • citroensap
  • losgeklopt eitje óf stukje geprakte banaan en (amandel)melk
  • glutenvrij bladerdeeg – Schär en Consenza liggen vaak wel in de supermarkt. Je hebt ook allergeenvrije bladerdeeg, namelijk van VA Foods. Deze is ook lekker, maar moeilijker te verkrijgen.

De amandelspijs kan je ook kan en klaar kopen, bijvoorbeeld van Dr Oetker of Lubeck, alleen kunnen deze wel sporen van bevatten. Wij maken het daarom zelf. De amandelen die wij gebruiken zijn geblancheerde amandelen van Horizon.

Zo maak je de amandelspijs:

Maal in een keukenmachine de amandelen met  de suiker fijn. Laat niet te lang draaien, dan wordt het te vettig. Eventueel citroen toevoegen. Als het goed gemengd is, vorm je er een bal van. In huishoudfolie wikkelen en koel wegleggen. Hoe langer, hoe lekkerder 🙂

Zo maak je de banketstaafjes:

Laat 4 of 5 bladerdeeg plakjes ontdooien – niet te lang laten liggen, want dan wordt het plakkerig. Verdeel de amandelspijs in 4 of 5 delen. Als de spijs te hard is, kneed je er eerst nog wat ei of geprakte banaan door om het soepeler te maken. Maak er mooie rollen van, net iets korter dan de bladerdeeg plakjes. Leg de spijs in het midden van de bladerdeeg en rol ze dicht. Gebruik een vork om de verschillende delen met elkaar te verbinden. Met een beetje water op je vinger kan je breukjes herstellen en het plakken verbeteren door het deeg even kort tegen elkaar te duwen.

Leg de banketstaven met de plakrand naar beneden op een rooster met bakpapier. Besmeer nog met een beetje ei of amandelmelk. Bak vervolgens volgens de aanwijzingen van het bladerdeegpak in de oven lichtbruin, knapperig en gaar. Mijn ervaring is dat dit soms wel 5-10 minuten langer duurt dan op de verpakking staat aangegeven. Even laten afkoelen…

Mocht je nog spijs over hebben, dan kan je dit goed bewaren in de koelkast of vriezer, mits luchtdicht verpakt in huishoudfolie. Lekker ook om met restjes pepernotendeeg mini gevulde speculaashapjes te maken! Zie ook: recept gevulde speculaas.

Heerlijk avondje gewenst!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s