#decemberglutenvrij·Leven·Spelen

December survival tips #decemberglutenvrij

#decemberglutenvrij: een blog-estafette over het thema glutenvrij december. Een soort digitale adventskalender. De hele maand december publiceert steeds een van ons een blog. Via deze blogs en op social media via #decemberglutenvrij kan je ons volgen. Zo helpen wij elkaar én onze lezers deze uitdagende maand door. Met mijn blog mag ik de reeks starten en ik geef je mijn top 5 december survivaltips! Onderaan vind je de link naar de volgende blogger in de estafettereeks.

decemberglutenvrij

Voor degenen voor wie dit blog nieuw is: mijn jongste dochter heeft Coeliakie en verschillende voedselallergieën. Alhoewel dit best beperkingen met zich mee brengt, focus ik op wat allemaal wél kan. In mijn blog lees je dan ook vooral tips en lekkere recepten voor een heerlijk glutenvrij leven met en voor je kind. In dat kader lees je hier ook mijn Top 5 December Survival Tips.

Tip 1: begin vroeg met de voorbereidingen

Op school staan in december heel wat activiteiten op het programma. Sinterklaas zal langskomen, misschien is er een kerstdiner of kerstontbijt en nog een creatief programma. Vaak zijn dit jaarlijks terugkerende activiteiten. Zodra je weet wat het programma is, kan je in overleg over hoe dit voor jouw kind veilig en leuk glutenvrij ingevuld kan worden.

Ga je met kerst ergens anders eten? Overleg dan ook vroegtijdig over de glutenvrije mogelijkheden. Bij een restaurant is het handig van tevoren aan te geven dat iemand glutenvrij moet eten. Bij familie is het ook goed om vooraf te overleggen: wat staat er op het menu en is er voldoende glutenvrij? Om teleurstellingen te voorkomen is het handig de verwachtingen naar elkaar uit te spreken en duidelijke afspraken te maken.

Ook het inslaan van lekkers start je liefst zo vroeg mogelijk. De speciale dingen en producten met weinig allergenen zijn altijd snel uitverkocht!

Tip 2: combineer zoveel mogelijk en vul de vriezer

Weet je een beetje wat op het programma staat? Combineer en integreer dan zoveel mogelijk nu alvast met je dagelijkse leven. Staat er een ontbijtje gepland op school rond de kerst? Maak dan wat extra brooddeeg en bak los wat bolletjes. Of bestel alvast wat extra luxe broodjes bij de webshop. Staat er soep op het kerstmenu en neem jij dat zelf glutenvrij mee? Zet het begin december op je menu en zet een bakje apart in de vriezer. Vanwege het kerstdiner op school staan bij ons in december standaard de volgende gerechten op de planning: pannenkoeken (1 in vriezer), poffertjes (genoeg apart in vriezer voor 2 spiesjes), hartige taart (1 mini in los vormpje maken en invriezen) en chocolade cup cakejes (2 invriezen).

Tip 3: vraag niet te veel van jezelf en je glutenvrije kind

December drukt je met de neus op de feiten. Niets gaat vanzelf met een glutenvrij dieet deze maand. Het is druk, je bent moe en het is confronterend als blijkt dat meedoen niet vanzelfsprekend is. Bouw daarom rustmomenten in. Wees lief voor jezelf en doe echt iets waarvan jij kan opladen. Dit geldt ook voor je glutenvrije kind. Elke activiteit met eten vraagt iets extra’s van je kind. Je kind moet eerst de handen wassen of eet iets anders dan de rest of moet langer wachten op het eten. Van het ene kind vraagt dit meer dan het andere kind. Kijk goed naar je kind en las ook voor je kind een paar rustdagen in, bijvoorbeeld een dag waarop hij of zij helemaal mee kan doen.

Tip 4: zelf regelen voor je kind? Vraag je kind wat hij/zij wil eten!

Tsja, dit lijkt misschien voor de hand liggend. Maar ik heb in het begin nog wel vaak glutenvrij gerechten gemaakt die gelijk waren aan de gerechten die werden geserveerd. Wat blijkt? Mijn dochter wordt veel blijer als zij iets heeft wat zij heel erg lekkers heeft dat niet lijkt op wat wordt geserveerd. Dus staat appeltaart gepland? Mijn dochter neemt liever haar glutenvrije chocoladetaart mee! Anders is het toch wel, maar dan voelt ze zich tenminste wel lekker verwend.

Tip 5: probeer voor elkaar te krijgen dat niet alles om eten draait

Voor ons het meest lastige om in de praktijk te brengen. Maar wel de moeite waard. Want een boswandeling met z’n allen is nu eenmaal makkelijker glutenvrij te maken dan een kerstdiner ;-). En een spelletjesmiddag makkelijker dan een high tea. En dit past net zo goed bij een feestelijke decemberdag en is net zo gezellig!

Meer tips? Het volgende blog van #decemberglutenvrij is van Stories of a Coeliac. Vanaf morgen te lezen! Nog meer lezen? Hieronder het overzicht van de glutenvrije adventskalender!

1 GlutenVrijKind

2 Stories of a Coeliac

3 BoeddhaMum

4 Glutenvrije Mama

5 Koosglutenloos

6 Bakers and Fakers

Ik ben glutenvrij

8 Glutenvrij hoort erbij

9 Kook de wereld rond!

10 Schrijfsels van mij

11 Het meisje met de voedselallergie

12 Creatief Glutenvrij

13 Foodless

14 GlutenvrijeBlog

15 Het Glutenvrije Kookhoekje

 

 

 

 

 

12 gedachten over “December survival tips #decemberglutenvrij

  1. Dat ik zelf coeliakie heb, ach, daar ben ik al lang aan gewend, maar het hebben van een kind met coeliakie lijkt mij zo veel lastiger omdat je werkelijk met alles (school, excursies, verjaardagen, schoolontbijt, ergens spelen, uit logeren, als puber toch dingen proberen …..) rekening moet houden.

    Like

  2. Pingback: Estafette
  3. Het is meteen een heel ander verhaal als je ook nog verantwoordelijk bent voor iemand anders met coeliakie. Ik heb best veel bewondering voor de creativiteit waarmee moeders van kinderen met coeliakie de dag doorkomen. Petje af!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s