Koken met kinderen·Recepten

Glutenvrije en melkvrije kerststol

Dit jaar hebben wij het met kerst rustig en simpel gehouden. En daardoor was er genoeg tijd om voor het eerst een glutenvrije kerststol te maken. Kan trouwens ook prima voor Nieuwjaarsdag. Of een zondagsontbijtje. Of Pasen… Want wat was ‘ie lekker!!

1482769031588

Wij gebruikten het recept van collega blogger Rianne van het blog doemijglutenvrij. Met -natuurlijk- enkele aanpassingen. Zo gebruikten wij in plaats van Mix B van Schär de witbrood mix die enige tijd geleden bij de Lidl te koop was. En wij deden er geen noten door, maar wel extra rozijnen. Wij gebruikten ook geen citroenrasp. Wel een koffielepel fiberhusk en een theelepel kurkuma (voor de gele kleur die een “echte” kerststol altijd heeft!) Last but not least, wij gebruikten onze eigen gemaakte amandelspijs (zonder ei) dat we nog over hadden van de Sinterklaas lekkernijen. Kijk voor het oorspronkelijke recept van Rianne hier.

Dit heb je nodig voor onze versie van de gluten- en melkvrije kerststol:

  • 400 gram glutenvrije mix voor witbrood (bijv. van Belbake van de Lidl)
  • 2 eieren
  • 2 zakjes gist (14 gram)
  • 80 gram kokosolie
  • 200 ml amandelmelk
  • 300 gram rozijnen en krenten
  • 40 gram suiker
  • 1 koffielepel fiberhusk
  • 1 theelepel kurkuma (oftewel koenjit/geelwortel)
  • handje amandelschaafsel

Voor de amandelspijs heb je dit nodig:

  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram amandelen
  • eventueel wat citroenrasp of citroensap
  • eventueel een schijfje banaan of wat ei om het spijs wat soepeler te prakken

Zo maak je de spijs: maal de amandelen fijn in de keukenmachine. Doe daar de de suiker en eventueel een beetje citroenrasp bij. Zet de keukenmachine opnieuw aan en mix tot er een samenhangende massa ontstaat. Wikkel het amandelspijs in amandelfolie en laat even rusten in de koelkast.

Zo maak je vervolgens de stol:

Laat de rozijnen een kwartiertje wellen. Smelt de kokosolie samen met de amandelmelk in een pannetje. Doe de bloem, de gist en de suiker  in een kom en roer goed door elkaar. Voeg de eieren, de kokosolie en amandelmelk toe en mix een paar minuten met de mixer.

Laat de rozijnen goed uitlekken en voeg ze toe aan het deeg. Roer goed door. Leg het beslag op een bakplaat bekleed met bakpapier. Vorm een langwerpig stuk van ongeveer 1 centimeter dik. Leg een rol amandelspijs in het midden. Leg het bovenste gedeelte over het onderste gedeelte, zodat alles samen gevouwen wordt en het amandelspijs ertussenin ligt. Vorm met je handen een mooi brood – gebruik evt. wat bloem als het deeg wat plakkerig is – en bestrooi met wat amandelschaafsel.

Mocht het vouwen lastig gaan, zoals bij ons, dan kan je het deeg het beste verdelen in 2/3 waarvan je een bodem op de bakplaat maakt. Daar maak je een geultje in voor de spijs. De spijs dek je vervolgens af met het restant deeg. Zorg ervoor dat alles goed dicht zit, anders kan het spijs er uit lopen.

Laat de stol een half uur rijzen in een voorverwarmde oven op 50°C. Direct daarna de oven verhitten tot 200°C (bij hete lucht 190°C) en bak de stol in 30 tot 35 minuten gaar. Haal het uit de oven en laat even afkoelen. Bestuif tot slot met poedersuiker.

Smullen maar!!

Advertenties

Een gedachte over “Glutenvrije en melkvrije kerststol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s