#wijbloggenglutenvrij·Leven

Tips voor veilig glutenvrij uiteten #wijbloggenglutenvrij

In het kader van #wijbloggenglutenvrij plaatsen de deelnemende bloggers vandaag tips voor restaurants. Het blijft altijd spannend voor iemand met Coeliakie of een voedselallergie om naar een restaurant te gaan en je gezondheid in handen van een vreemde te leggen. Toch is het heerlijk om eens uiteten te kunnen gaan. Lees hier mijn tips om zo veilig, en dus zo ontspannen mogelijk , te genieten van een etentje in een restaurant!

uiteten-de-ontmoeting

Uiteten gaan doen wij sinds de diagnose eigenlijk haast nooit meer spontaan en onvoorbereid. Het kan wel natuurlijk, dan begint je voorbereiding bij het restaurant waar je wilt eten aan de deur.

Stap 1: de voorbereiding. Van tevoren nemen wij contact op met het restaurant naar keuze. Een telefoontje begint met de vraag: is glutenvrij eten mogelijk in dit restaurant?

Stap 2: als het antwoord ja is, begint het doorvragen. Om er achter te komen of ze echt weten wat het inhoudt en of er dan nog genoeg mogelijkheden over blijven. Belangrijk is om er achter te komen:

  • weten ze wat glutenvrij betekent? Voor de hand liggend, maar toch nog nodig om te checken.
  • zijn ze op de hoogte van het belang van hygiëne bij de bereiding van glutenvrij eten? En snappen ze echt het gevaar van kruisbesmetting? Zo ja, hoe proberen ze dit te voorkomen?
  • is er bijvoorbeeld een glutenvrije frituur?
  • hebben ze bijvoorbeeld glutenvrij brood in huis?
  • welke gerechten kunnen ze glutenvrij aanbieden?

Ik bespreek deze dingen het liefste met de kok zelf, die weet namelijk precies hoe het in de keuken werkt.

Stap 3: geef in het restaurant als je komt eten nogmaals duidelijk door dat je komt eten met iemand met Coeliakie.

Tip: bekijk het menu van tevoren en kies het lekkerste gerecht (of dat van je kind) alvast uit. Vraag bij je voorbereidende telefoontje dan of dit gerecht glutenvrij bereid kan worden.

Tip 2: vertrek nooit met een lege maag en neem iets lekkers in je tas mee (chocola!) als (troost) toetje voor als er toch minder mogelijk is dan verwacht.

Mijn favoriete top 3 van restaurants waar ze glutenvrij heel goed uit de voeten kunnen én waar je heerlijk kunt eten:

  1. restaurant De Ontmoeting in Nijmegen. Glutenvrij restaurant, maar ook voor de andere voedselbeperkingen van mijn dochter draaiden ze hun hand niet om.
  2. Hotel Meijer in Bergen aan Zee. Ze kunnen bijna alles van de kaart glutenvrij maken, hebben absoluut verstand van het dieet. Speciaal voor mijn dochter maakten ze bovendien verse aardbeienijs zonder koemelk.
  3. Van der Valk staat ook goed bekend. In Assen zijn wij zelf geweest, dat was een heel goede ervaring. De kok dacht van tevoren goed mee en noteerde alles wat we bespraken. Het eten werd gebracht door een serveerster die het glutenvrije bord vasthield met een theedoek, ter voorkoming van kruisbesmetting en vergissingen. Top! Ook hier heeft dochterlief (en wij 🙂 ) gesmuld.

Meer tips lezen voor restaurants? Lees ze bij de andere deelnemende bloggers van #wijbloggenglutenvrij:

 

Advertenties

Een gedachte over “Tips voor veilig glutenvrij uiteten #wijbloggenglutenvrij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s