Leven

Gluten in zeep – deel 2: feiten

Naar aanleiding van mijn ervaring met gluten in zeep, ben in mij wat meer in de feiten gaan verdiepen. Dit resulteerde in deel 2 van dit drieluik over gluten in handzeep. Ik ben mijn zoektocht naar feiten begonnen op de plek waar veel expertise zit op het gebied van Coeliakie, namelijk bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). Wat adviseert de vereniging over het gebruik van gluten in cosmetica en met name handzeep?

img_1058

Op de website van de NCV staat het volgende over gluten in cosmetica te lezen:

“Bij de productie van make-up, lippenbalsem, gezichtscrèmes, shampoos en dergelijke worden wel eens minimale hoeveelheden glutenbevattende granen gebruikt. De kans echter dat dat leidt tot beschadigingen in de darm is minimaal. Het komt voor dat er desondanks een overgevoeligheidsreactie optreedt, meestal op de huid. Dit heeft geen relatie met coeliakie.”

Bron: https://www.glutenvrij.nl/een_glutenvrij_dieet_wat_nu/gluten_in_non_food

Vervolgens verwijst de NCV naar de Nederlandse Cosmetica Vereniging voor een lijst met ingrediënten.

Informatie Nederlandse Cosmetica Vereniging

De Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) zegt het volgende over gluten in cosmetica.

“In de meeste cosmetische producten komen geen gluten voor. Mocht een product gluten bevatten, dan is de kans om gluten binnen te krijgen via cosmetica klein. De meeste cosmetica komen namelijk niet in aanraking met de mond, terwijl de opname van gluten via de mond juist klachten veroorzaakt. Met bijvoorbeeld shampoos, crèmes, lotions en zeep is opname door de mond zelden het geval. Om het  eventuele risico van aanraking van het product met de mond uit te sluiten, kunt u uw handen wassen na het aanbrengen van het product.”

Goede tip, dat laatste. Want gluten kunnen natuurlijk wel via de handen in je mond komen. Maar in dat handen wassen zit nu net voor mij het probleem, want hoe gevaarlijk is nu eigenlijk het gebruik  van handzeep met gluten? Als er namelijk gluten op je handen achterblijft, dan kan je er wel ziek van worden. Voor meer duidelijkheid belde ik met de diëtiste van de NCV, Laura Kool.

Zij zei het volgende. “Er is weinig bekend over het effect van gluten in bijvoorbeeld cosmetica en zeep. Veel van wat wij weten en adviseren is op basis van gezond verstand. Hierover is mij eigenlijk niets bekend, ik heb er nog niet eerder over gehoord. Het lijkt mij echter niet veilig. De vraag is in hoeverre deze zeep de handen echt vrij van gluten krijgt. En de vraag is ook wat er van de gluten in de zeep achter blijft op de handen. Wij gaan als vereniging ook eens wat dieper in de materie duiken en kijken of we tot een waarschuwing of bijvoorbeeld een productenlijst met veilige zeep kunnen komen.”

Wordt vervolgd dus. Maar voorlopig blijven wij van deze zeep af en gebruiken wij onze eigen, vertrouwde zeep: handzeepgel van de Albert Heijn.

Meer lezen? Zie ook mijn blogs Gluten in zeep – deel 1: ervaring en Gluten in zeep – deel 3: ingrediënten.

2 gedachten over “Gluten in zeep – deel 2: feiten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s