Leven

Spreekbeurt voor kleuters over coeliakie

De meimaand is #Coeliakiemaand! Een mooie aanleiding om onze jaarlijkse spreekbeurt over coeliakie in de kleuterklas van mijn dochter te houden. Dit jaar doen wij dit voor de derde keer.

IMG_1182

De voorbereiding

De spreekbeurt doen wij met behulp van een PowerPoint presentatie. Elk jaar pas ik de presentatie weer wat aan. Ook laten wij de aflevering van het Klokhuis over glutenintolerantie zien. Zo wordt voor kinderen heel duidelijk dat coeliakie ook andere kinderen treft en wat het allemaal inhoudt. Zie de aflevering ook hier.

De PowerPoint en spreekbeurt houden we verder kort en simpel, rekening houdend met de korte spanningsboog van kleuters. In de aflevering van Klokhuis zit ook veel informatie. Natuurlijk sluiten we af met een kleine proeverij! Twee jaar geleden cakejes, vorig jaar brownies en dit jaar doen we een zakje met een snoepje, koekje en leuke kleurplaat van de Coeliakiemaand.

De spreekbeurt

De klas was erg geïnteresseerd en vond het leuk meer te horen over coeliakie. Ze wisten ook al best veel en stelden leuke vragen als: hoe wist jij dat je coeliakie had en hoe vind je het om coeliakie te hebben. Dochter vond het ook leuk om te delen wat voor haar zo belangrijk is. Voor de jongste kinderen in de klas was het wel moeilijk om rustig naar de hele Klokhuis aflevering te kijken, dat duurde best lang. En de proeverij? Die viel enorm in de smaak, net als de kleurplaat! Ook bij de juf :-). Erg leuk om te doen en heel nuttig dit, ik kan het aanraden voor alle ouders met kleine kinderen met coeliakie.

IMG_1183

Zelf doen?

Wil jij ook een spreekbeurt geven voor kleuters? Dan kan je eventueel mijn PowerPoint gebruiken. Ik heb de namen weggehaald zodat je het nog kan personaliseren.

Presentatie coeliakie voor kleuters

Spreekbeurt voor grotere kinderen? Kijk dan eens of deze spreekbeurt van de Coeliakiemaand iets voor je is. De kleurplaten vind je ook op de site van de Coeliakiemaand, namelijk hier.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s