Koken·Recepten

Glutenvrij bruinbrood

Twee keer per week bakken wij zelf glutenvrij bruinbrood voor onze dochter. In de broodbakmachine. Op de een of andere manier pakt het altijd weer anders uit. Maar het beste resultaat hebben wij met een basis van de mix van Bakels of de mix van Albert Heijn. Hier ons recept.

SPhotoEditor-20170507_123306

De mix van Bakels is veruit favoriet hier. Zie resultaat hierboven. Altijd lekker en behoorlijk elastisch en smeuïg. Alleen erg duur. Daarom gebruiken we meestal de mix van Albert Heijn. Zie hieronder. Deze laatste mix zorgt voor een meer betaalbaar en ook lekker brood.

IMG_1203

Voor de mix van Bakels kan je het recept van de verpakking gebruiken of onderstaande recept. Dit recept is naar eigen inzicht ontwikkeld en gebaseerd op een recept van Jeandrine.

Dit heb je nodig:

  • 35 gr. in kleine blokjes gesneden margarine (wij gebruiken Wajang)
  • 1 afgestreken theelepel extra gejodeerd bakkerszout (bijv. van LePoole)
  • 1 koffielepel suiker
  • 1 koffielepel gemalen lijnzaad (wij gebruiken die van Mams Mikske)
  • 1 eetlepel Zaden & Pitten-mix (wij gebruiken die van LePoole)
  • 340 ml. heet water (niet kokend, maar behoorlijk warmer dan handwarm)
  • 375 gr. meelmix: 15 gr. teffmeel (Joannusmolen), 200 gr. AH glutenvrije broodmix bruin of Bakel mix voor bruinbrood, 160 gr. broodmix van Schär.
  • 4 gr. droge gist

Zo maak je het:

  1. Meet voldoende warm/heet water af.
  2. Doe de margarine, suiker, zout en lijnzaad, zaden en pitten in het bakblik (met kneedhaak).
  3. Zet het bakblik nu op de ‘normale’ keukenweegschaal en zet deze aan.
  4. Doe het water in het bakblik en zet de weegschaal weer op nul.
  5. Doe de verzameling meel in het bakblik.
  6. Weeg met een nauwkeurige weegschaal 4 gr. droge gist af in een apart kommetje en strooi dit over het meel.
  7. Stel de broodbakmachine in op het glutenvrije programma, start het programma, maar laat het deksel nog even op.
  8. Duw met een plastic lepel of spatel af en toe wat meelmix van de rand van het bakblik naar beneden zodat alles goed gemengd wordt.
  9. Sluit daarna het deksel en laat de machine z’n werk doen.
  10. Als het brood klaar is, dan vlot uit het bakblik halen – evt. kneedhaak uit brood verwijderen – en het brood op een rooster laten afkoelen.

Als het brood wat is afgekoeld, kan je het in plakjes snijden in invriezen per dag portie. Bij ons 3 à 4 broodjes per dag voor dochterlief. Laten ontdooien in het plasticzakje.

Tip: als een plakje brood droog is, even 10 sec. in de magnetron doen. Wordt het weer een stuk smeuïger van!

Advertenties

Een gedachte over “Glutenvrij bruinbrood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s