Leven

Tips voor vakantie voorbereidingen – sans gluten en France!

Als je op vakantie gaat valt er altijd wel iets voor te bereiden. Het kopen van zonnebrandcrème, paspoort vernieuwen, route uitstippelen. Ga je op vakantie met (een kind met) Coeliakie en/of een voedselallergie, dan komt er vaak net iets meer bij kijken. Hier lees je hoe wij ons voorbereiden op onze vakantie in Frankrijk. Mét tips en links naar handige sites!

PhotoGrid_1497955199745

Een goede voorbereiding is het halve werk. En zo is het. Wij laten onze keuze voor een vakantie bestemming niet van de beschikbaarheid van glutenvrij eten afhangen. De voorbereiding wél. Dit jaar gaan we naar Frankrijk. Zo bereiden wij ons voor.

 1. We hebben ons verdiept in het land en de glutenvrije mogelijkheden. Frankrijk staat niet bekend als Coeliakie vriendelijk land. Er is veel onwetendheid en met name uit eten gaan is lastig. Voor ons geen probleem, dan eten we gewoon lekker in ons vakantiehuis.
 2. We zoeken uit wat de grote winkelketens zijn waar we waarschijnlijk wel het een en ander glutenvrij kunnen kopen. En dan kijken wij wat de dichtstbijzijnde vestigingen zijn, gerekend vanaf de vakantie bestemming.
 3. We maken een (grove) planning voor het avondeten op vakantie. Wat willen wij absoluut een keer eten en wat hebben wij daarvoor nodig? Met name glutenvrij vlees wil nog wel eens lastig zijn in het buitenland, dus bedenken we ook opties voor vegetarische gerechten en nemen wij het een en ander mee (bijvoorbeeld chorizo, salami, Smac). Pizza mag niet ontbreken dus een paar bodems gaan ook mee. En natuurlijk vergeten wij niet glutenvrij brood en meelmix mee te nemen.
 4. Via de website van de NCV zijn handige dieetpasjes en vertalingen te vinden. Die downloaden en printen wij vast. Mijn glutenvrije Frans is namelijk niet al te best 😉
 5. Ik laat een allergie armbandje maken voor als mijn dochter ergens op het strand onverhoopt verdwaald. Met mijn telefoonnummer en de allergie daarop vermeld. Vroeger hadden we een handige button, maar dat vindt ze nu niet meer zo stoer.
 6. Uiteraard kijken we ook vast wat voor leuke dingen er te doen zijn op onze vakantie bestemming. Voorbereiding is immers ook voorpret!

Tips:

 • Zorg dat je zelf wat voorraad meeneemt op vakantie.
 • Zoek van te voren uit waar de grote supermarktketens in de buurt zijn. Hier is meestal wel het een en ander glutenvrij verkrijgbaar. In sommige landen kan je het beste terecht bij een natuurvoedingswinkel of apotheek. Ook dit kan je van tevoren uitzoeken. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van de coeliakie vereniging van je vakantieland.
 • Zelf brood maken? Doe de droge ingrediënten vast afgepast bij elkaar in een zakje. Zodat heb je per brood 1 zakje nodig en hoef je alleen nog bijvoorbeeld water, gist en boter hoeft toe te voegen.
 • Zorg dat je de vertaling van belangrijke woorden als tarwe, gerst, rogge en spelt kent. Gebruik daarvoor eventueel een dieetpasje van de Nederlandse Coeliakie Vereniging.
 • Meer tips? Kijk ook eens bij mijn blog met vakantietips van vorig jaar.

Hieronder vind je nog een lijstje met handige links ter voorbereiding op een vakantie in het buitenland. Bon voyage!

 

2 gedachten over “Tips voor vakantie voorbereidingen – sans gluten en France!

 1. Hoi,
  Een paar aanvullingen op je erg handige blog:
  – Glutenvrij vlees is in Frankrijk (zeker bij de supermarkten) goed verkrijgbaar. Natuurlijk wel altijd de ingrediënten checken met de Franse vertaling erbij 🙂 (je bent niet de enige bij wij het glutenvrije Frans niet zo goed is. Het overige Frans overigens ook niet! 🙂 )
  – De grote supermarkt ketens: onze ervaring (van 2 jaar terug in het hoogseizoen) is dat het nogal wat kan uitmaken in welke regio / departement je zit. Waarschijnlijk zal ook in Frankrijk het aanbod in 2 jaar tijd beter zijn geworden.
  – In de meivakantie 2016 vonden wij bij een kleine intermarché glutenvrije pasta die erg lekker is. Ook de kleine supermarkten kunnen je verrassen
  – Wij hebben 2 jaar geleden bij een Franse glutenvrije webshop een bestelling gedaan die we op de camping hebben laten bezorgen voordat we aankwamen. Natuurlijk wel in overleg met de camping.
  Even zoeken op: sans gluten en ligne en je vindt er verschillende. Als je dit opzoekt via de Chrome browser, dan heb je ook nog de mogelijkheid om het te laten vertalen van Frans in Nederlands.

  Ik hoop dat je er iets mee kunt.

  Hartelijke groet, Arjan

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s