#decemberglutenvrij·Koken met kinderen·Recepten

Heerlijk avondje mét glutenvrije taaitaai – succesrecept! #decemberglutenvrij

In het kader van #decemberglutenvrij trapte Mirjam gisteren al af met een blog over de Glutenvrije Piet op Ik ben glutenvrij. Ook vandaag blijven we nog in Sinterklaassfeer. Glutenvrije taaitaai mag op het heerlijk avondje bij ons niet ontbreken. Daarom maakte ik het alvast samen met mijn dochter. Hier lees je nu hét succesrecept voor glutenvrije, melkvrije én eivrije taaitaai: jammie!!

decemberglutenvrij

Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid ingrediënten. De combinatie van al deze ingrediënten zorgt ervoor dat de taaitaai precies voldoende taai is én overheerlijk wordt! En, groot pluspunt voor mij als niet al te handige hobbybakker: het is verder een heerlijk simpel recept.

PhotoGrid_1511703848552.jpg

Dit heb je nodig:

  • 250 gram boekweitmeel
  • 100 gram amandelmeel
  • 2 eetlepels koekkruiden (Dille en Kamille! Speculaaskruiden van Verstegen kan ook)
  • 2 theelepels gemalen anijszaad
  • 2 theelepels wijnsteenzuur bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • snuf zout
  • snuf peper
  • 140 gram honing
  • 90 gram schenkstroop
  • 20 gram gembersiroop

Zo maak je het:

Meng de droge ingrediënten goed door elkaar in een kom en voeg de honing, stroop en gembersiroop toe. Meng eerst even en mix het vervolgens tot een egaal deeg. Het deeg moet mooi glimmend en plakkerig zijn. Als het te droog is, kan je nog een beetje water toevoegen. Als het deeg goed is, in vershoudfolie verpakken en minimaal een uur laten koelen in de koelkast. Je kan het ook een hele nacht laten liggen.

Verwarm de oven op 190°C. Bedek twee bakplaten met bakpapier. Je kan het deeg vormen zoals je wilt. Of uitrollen op met rijstebloem bestrooid werkblad tot 1 cm dik en vormpjes uit drukken. Ook kan je  een speculaasvorm gebruiken om koeken te vormen. Van eventuele restjes kan je pepernoten maken. Bak de taaitaai goudbruin in ca 10 minuten. Kijk af en toe even in de oven en kort de baktijd desgewenst in, ze hoeven maar heel kort voor die fijne zachte structuur!

Dit recept is gebaseerd op een recept uit een bakworkshop van de NCV en naar eigen smaak aangepast.

Voor nog meer hartverwarmende december inspiratie geef ik het glutenvrije december aftel-stokje door aan Koos Glutenloos. Vanaf morgen (3 december) is haar blog voor #decemberglutenvrij online.

Advertenties

9 gedachten over “Heerlijk avondje mét glutenvrije taaitaai – succesrecept! #decemberglutenvrij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s