Koken met kinderen·Recepten

Mijn favoriete winter recept: homemade pizza! #wijbloggenglutenvrij

Vandaag delen de bloggers van #wijbloggenglutenvrij over hun favoriete winter recept. Ik moet eerlijk bekennen dat ik haast niet kon kiezen tussen mijn drie favoriete winter ‘comfort food’ gerechten: stamppot rauwe andijvie, stevige erwtensoep of pizza. Het werd dus pizza, omdat ik al heel lang dit super recept voor een goede pizzabodem met je wil delen.

Het heeft lang geduurd voordat wij een goed, werkbaar recept voor een glutenvrije pizzabodem hadden gevonden. Voorheen leverde de kleverige smurrie zoveel frustratie op, dat we jaren glutenvrije kant en klaar bodems kochten (duur!). 

Dankzij Janneke Ruttmans van Ruttmans glutenvrije wereld kwam daar verandering in. Zij gaf de lumineuze tip om het pizzadeeg uit te rollen tussen twee vellen bakpapier. Mét een goed recept erbij. Dat werkt geweldig! En dat werkt bijvoorbeeld ook voor de pizzabodem die je vrij makkelijk kan maken met de universele meelmix van de Lidl. Deze hoeft niet te rijzen wat een hoop tijd scheelt. Volg het recept op de achterkant en rol uit tussen twee bakpapieren en je hebt een overheerlijke pizzabodem.

Sinds kort beschikken wij over een pizzarette, die wij volkomen glutenvrij houden. Die werkt prima met zowel de bodem van de Lidl meelmix als met de bodem volgens onderstaand recept. Als je de bodem hebt uitgerold tot de juiste dikte steek je daar de rondjes uit met de vorm van de pizzarette. Overtollig deeg verwijderen en daarna knip je de bakpapier rond de bodems op maat en laat de bodems lekker op het bakpapier liggen. Zo kan je ze én stapelen én blijven ze mooi in vorm om te beleggen. Werkt fantastisch! Ook smullen? Lees het recept voor bodem en pizzasaus hieronder!

Dit heb je nodig voor de bodem

  • 225 gr. Schär brotmix (B)
  • 225 gr. Doves Farm witte bloem
  • 6 gr. bakkerszout
  • 6 gr. droge gist
  • 1 dikke koffielepel Fiberhusk
  • 1 koffielepel suiker
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 150 ml. (amandel)melk
  • 150 ml. water

Zo maak je het

Warm de melk en het water samen in de magnetron op tot handwarm. Mix de ingrediënten gedurende 10 minuten met deeghaken tot samenhangend deeg. Vorm hier een bal van en laat dit 45 minuten rijzen op warme plek.

Rol het deeg tussen twee bakpapieren uit met een deegroller totdat het dun is en op 1 bakplaat past. Dit recept is voldoende voor bakplaat van 42×32 cm.

Dit heb je nodig voor de saus

  • gesnipperd uitje
  • Half pakje gezeefde tomaten (sugo of Passata)
  • halve theelepel knoflookpoeder
  • handje Italiaanse kruiden
  • extra (verse) tijm
  • eventueel (amandel)room

Zo maak je het

Bak het uitje in een steelpannetje glazig. Voeg de tomatensaus toe met knoflook en kruiden. Breng aan de kook en laat ca 5 minuten pruttelen. Voeg naar smaak nog wat room toe. Eventueel pureren voor een gladde saus.

Bestrijk de bodem met de tomatensaus en bestrooi daarna met geraspte kaas. De pizza is nu klaar om te beleggen en afgebakken te worden! Ca. 15 minuten op voorverwarmde oven van 220°C. Of ca 10 minuten in pizzarette. Let op, hoe meer beleg, hoe langer de baktijd.

Lekkere belegjes voor de pizza

  • Geraspte kaas (eventueel vegan)
  • Plakjes salami
  • Paprika ringen
  • Zwarte olijven
  • Geblancheerde champignons
  • Tonijn uit blik
  • Verse basilicum (na bakken over pizza snipperen)
  • Plakjes ham
  • Stukjes ananas
  • Mozzarella

Eet smakelijk! Nog meer winterse recepten? Zie de blogs van de andere deelnemers aan deze #wijbloggenglutenvrij!

Advertenties

Een gedachte over “Mijn favoriete winter recept: homemade pizza! #wijbloggenglutenvrij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s