Spelen

Een kind moet lekker kunnen spelen. Veilig en vrij. Voor een kind met Coeliakie vraagt dit wel extra aandacht. Speelgoed is doorgaans glutenvrij. Maar als je kind buitenshuis speelt, zal speelgoed vaak verontreinigd zijn met (sporen van) gluten. Wat doe je dan?

Er zijn mensen die een paar speelgoedjes grondig schoonmaken (hygiënische doekjes mee!) zodat hun kind daar zorgeloos mee kan spelen. Ook voor ouders is dit een oplossing zodat ze ontspannen kunnen toekijken hoe het kind speelt. Voor veel kinderen en ouders is dit dus een prima oplossing. Maarrrr… niet voor mijn dochter. Zij speelt namelijk niet gericht, maar fladdert als een vlindertje van het ene speelgoedje naar het andere. Als ik haar een of twee dingen geef om mee te spelen, voelt zij zich bijzonder beperkt en ongelukkig. Dus doen wij het zo: duidelijk afspreken níets in de mond doen en na afloop en vóór het eten altijd de handen wassen. Dat werkt. Meestal. Onze dochter blijft toch een spring in het veld, dus accepteren wij dat het soms fout gaat. Hoe akelig dan ook. Vrij spelen vinden wij ook belangrijk.

Met knutselspullen is het ook opletten geblazen. Een aantal merken is glutenvrij of zet dit duidelijk op de verpakking. Bruynzeel en SES zijn van die merken. Die hebben wij dan ook veel in huis. Van een aantal andere merken kan je telefonisch, per e-mail of via social media uitzoeken of een product glutenvrij is. Zo hebben wij de stoepkrijt van HEMA en Action nagevraagd. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld make up als nagellak en lippenstift. Wij konden bij de Bodyshop goed navraag doen en daarom heeft dochterlief van dat merk nagellak en lippenstift.

Wij zoeken altijd naar de glutenvrije alternatieven zodat onze dochter met zo veel mogelijk dingen kan meedoen. Zij kan namelijk best goed accepteren dat ze sommige dingen niet mag eten. En dat zij altijd moet handen wassen. Maar niet mee mogen of kunnen doen? Dat vindt ze verschrikkelijk. En wij ook. Daarom gaat er op speelafspraakjes ook altijd een etui met stiften en lijm mee. Zodat ze ergens anders ook gewoon kan tekenen en knutselen.

Tips kleuters

Tips peuters